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Frequently Asked Questions (FAQ) 

Answers to FAQ’s regarding Circular 26-18-1, Policy Guidance for VA Interest Rate Reduction 
Refinance Loans (IRRRL). 

Question 1:  The Circular is effective beginning with closed loans April 1, 2018.  For loans in 
process that have been disclosed what should our company do? 

Answer:  For loan applications impacted due to this timing, VA encourages lenders to make 
every effort to provide the Statement to the Veteran as soon as possible.  If lenders are having 
difficulty complying, they should contact a VA Regional Loan Center (RLC) with Loan 
Guaranty operations by calling 1-877-827-3702 with hours of operation between 8am to 6pm 
EST. Your call will be placed in the national queue. 

Question 2: Will WebLGY change due to this new policy VA is implementing? 

Answer:  Full functionality will be available for lenders to certify and upload the disclosures in 
WebLGY on May 21, 2018.  For loans guaranteed on April 1 and prior to May 21, 2018, lenders 
will not have to upload the disclosures; however, lenders may be asked to produce those 
documents in an onsite audit, or a file review audit.  

Question 3: Since the Circular states that the Lender’s Certification must be provided at the time 
of initial disclosure if the payment increases 20 percent or more. How can we provide that 
certification, which is attesting that the Veteran qualifies for the principal, interest, taxes and 
insurance (PITI) increase, when we have not underwritten the file? 

Answer:  This requirement has been removed from the initial disclosure period. The lender will 
be required to provide the Lender’s Certification for payment increases 20 percent or more at 
closing, and will also be required to make this same certification in the Loan Guaranty 
Certificate (LGC) process.  

Question 4: Please confirm when it is required that the Veteran’s Statement is to be signed by 
the Veteran. 

Answer: It is preferred that the Veteran acknowledge, by signature, the Statement provided in 
the initial disclosure package, it is understood that these actual documents are not always 
returned to the lender.  VA does expect the lender to be able to show the disclosure statement at a 
minimum was sent and received by the Veteran. The Veteran should also acknowledge receipt 
by signing the final Statement with the closing documents. In the file review process, VA will 
review the date on the initial Statement with the Loan Estimate to ensure it was disclosed timely. 

Question 5: In our disclosures the Veteran’s Statement and Lender Certification are two separate 
documents. Is this acceptable? 

Answer:  Yes 
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Question 6: Will lenders be required to send subsequent statements or certifications when the 
loan attributes (that impact the recoupment period) change during processing? 

Answer:  VA understands that variance exists in an initial application and a final application and 
is not requesting lenders to provide updated disclosure(s) during the loan process.  

Question 7:  Do escrows of property taxes and insurance fall under the definition of taxes in (1) 
origination charges, services you cannot shop for, services you can shop for, taxes and other 
government fees, other, or VA funding fee? 

Answer:  Property taxes do not fall under the description in 3. b. (1).  Note: titles of the 
categories listed are identical to the titles on the Loan Estimate (LE).  3.b. (1) is referring to these 
title headings. 

It is not necessary to include title headings  F. Prepaids, and G. Initial Escrow Payment at closing 
in the recoupment calculation. 

Although the funding fee is often included in F. or G. of the LE or closing disclosure (CD), the 
funding fee should be included as a cost to be recouped regardless of where it is positioned on 
the LE or CD. 

Question 8:  Based on section 3.b. (1) of the Circular, it would appear that the fees would need to 
be itemized on the Veteran’s Statement based on the categories stated, and the lump sum 
calculation of closing costs would no longer be acceptable? 

Answer:  The Circular is giving lenders guidance on what to use in order to determine the total 
closings costs required for the recoupment calculation.  It is acceptable to provide a lump sum of 
the total closing costs on the Veteran’s statement. It is also acceptable to itemize these charges 
on the Veteran’s statement, but it is not required. This is not intended to give guidance on 
completing the CD.  Guidance on completing the CD can be found in Circular 26-17-11, 
Instructions Regarding Documentation of Allowable Fees and Charges on the Truth in Lending 
Act- Real Estate Settlement Procedures Act (TILA-RESPA) Integrated Disclosure Closing 
Disclosure (TRID-CD Form). 
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