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Appendix A - Questions and Answers 








Question:�
An honorably discharged reservist applies for a COE.  The ARPC Form 606-E (formerly DARP Form 606) point statement verifies 6 years service, but in some years there are less than 50 points.  Is this applicant eligible?�
�



Answer:�
The reservist will be eligible if each year of service indicates points, active and inactive, for week-end drills and 2-week summer training.  Fifty points per year is not required by law for VA home loan eligibility.  Refer to chapter 2, section 2.03, for more details.�
�
  


Question:�
Under old law, a veteran could derive separate entitlement from multiple periods of military service and enjoy multiple use.  The law was changed so that all service after January 31, 1955 is treated as one qualifying period.  Veterans can no longer enjoy multiple use.  They can only make use of the entitlement derived from their most recent period of service.  Is there any remaining impact from the old law?�
�



Answer:�
Different treatment is afforded veterans who earned entitlement from multiple periods of service only under very remote circumstances.  If ALL of the following conditions are met:


�SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h�	A veteran who derived entitlement from multiple periods purchased a property using his or her Korean War entitlement prior to March 3, 1966 or World War II entitlement prior to July 16, 1952


�SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h�	The veteran voluntarily conveyed the property by deed-in-lieu of foreclosure


�SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h�	The veteran was granted a release of liability


�SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h�	The Government incurred a loss which the veteran has never repaid


THEN


The veteran's entitlement derived from the most recent period of service is not reduced because of the loss to the Government resulting from the deed-in-lieu of foreclosure





Generally, if the Government suffered a loss on a veteran's prior use of entitlement, that veteran's current entitlement is reduced by the amount  of entitlement used in connection with that prior loan.  Only in the case of a veteran who gave a deed-in-lieu in connection with a loan obtained with entitlement from an earlier period of service, will entitlement from the veteran's most recent period of service not be reduced, even if the Government suffered a loss.  �
�
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Appendix A - Questions and Answers, Continued





Question:�
When a veteran has earned entitlement from multiple periods of military service and has previously had a loan under one period, but still has full eligibility under the most recent entitlement period, would the funding fee on a new VA loan be assessed as a subsequent use or as a first-time homebuyer?�
�



Answer:�
The funding fee would be assessed as subsequent use.�
�
 


Question:�
If a "cash-out" refinance is made at 80% of the appraised value, instead of the maximum 90%, can the 10% difference be treated as a downpayment for the purpose of reducing the funding fee?�
�



Answer:�
No.  Reduction of the funding fee based on a percentage of downpayment applies only to purchase/acquisition loans.�
�
 


Question:�
Can a "cash-out" refinance loan, with a subordinated second mortgage, exceed our 90 percent loan limit?�
�



Answer:�
Yes, as long as the VA "first" mortgage does not exceed 90 percent and the second lien holder agrees to subordinate.  Of course, the second mortgage payment must be counted as a liability in underwriting.  In all likelihood, the second lien holder would not agree to subordinate when its "equity" position is reduced to less than 80 to 90 percent.�
�
 


Question:�
How much home loan can a veteran get with less than full entitlement available?  Will a downpayment be required?�
�



Answer:�
A lender will generally make a VA loan for up to four times the veteran's remaining entitlement without requiring a downpayment.  For example, $15,000 remaining entitlement times four equals $60,000 in borrowing power for the veteran.�
�
 


Question:�
Can an existing joint loan, made to a veteran and nonveteran, be subsequently closed automatically as an IRRRL?�
�



Answer:�
Yes, when the original obligors remain on the loan.  See Chapter 9, section 9.01, for more details on IRRRLs.�
�
A-2�
September 16, 1996	M26-1, Revised





Appendix A - Questions and Answers, Continued





Question:�
Can the veteran pay for repairs required by the Certificate of Reasonable Value?�
�



Answer:�
The price paid for the property and whether the property is sold "as is" or to be repaired is determined between the buyer and the seller.  They are free to renegotiate the terms and conditions of the sale if they choose even after the CRV or NOV has been issued.  VA's interest in the property as security for the loan will be satisfied so long as either party pays for the repairs.  However, if the veteran is to pay for the repairs, this cost may be an underwriting issue.�
�
 


Question:�
If damage is discovered as a result of a termite inspection, is the seller responsible for the cost of treatment and/or repair of infestation damage?�
�



Answer:�
VA requires that the damage be repaired.  Who pays is subject to negotiation between the parties.�
�
 


Question:�
Should "premium pricing" by the lender be viewed as a seller concession?�
�
 


Answer:�
No, for the obvious reason that a lender is not the seller/builder.  "Premium pricing," which is strictly negotiated between the veteran and the lender, can often save the veteran from paying discount points, and other closing costs.�
�
 


Question:�
Is it allowable to increase the sales price after obtaining a CRV or NOV to cover seller contributions such as discount points or to pay off consumer debts or collections of the veteran?�
�



Answer:�
The sales price of the property is freely negotiable between the parties, as are any changes in sales price agreed upon by the parties.  The CRV or NOV determines only maximum loan amount.�
�
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Appendix A - Questions and Answers, Continued





Question:�
Does VA require the lender to establish an escrow account for payment of realty taxes and hazard insurance at closing of the loan and continue maintenance of the account?�
�



Answer:�
No.  VA does require that hazard (homeowner's) insurance be maintained and property taxes be paid and kept current.  This is generally achieved by an escrow account.  The loan closer will assure that adequate hazard insurance has been obtained by the borrower.  All forms of property/realty taxes, dues, etc. must be brought current and paid at loan closing.  Delinquent taxes can become a lien against a property.�
�
 


Question:�
When flood insurance is required on the CRV or NOV and the lender says it is not required, who is responsible for removing the condition from the CRV or NOV?�
�



Answer:�
The lender is ultimately responsible for requiring flood insurance where appropriate.  Upon written request from the lender accompanied by evidence that the property is not located in a flood hazard area, C&V will remove the condition.  Whether or not the condition is removed, the lender is responsible for any flood-related loss on the loan if the property is indeed in a flood hazard area.�
�
 


Question:�
Discuss occupancy issues as they relate to a single parent veteran who is on active military duty.�
�



Answer:�
Public Law 100-198 amended section 3704(c) of title 38 U.S. Code to provide that for a veteran on active duty, the occupancy requirement is satisfied if the property is occupied by the spouse of the veteran.  Congress could have similarly provided for alternate occupancy in the case of a single parent veteran or single veteran with other dependents but did not do so.  Accordingly, personal occupancy is required for single veterans, except of course on rate reduction loans, where prior occupancy is acceptable for all veterans.�
�
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Appendix A - Questions and Answers, Continued





Question:�
If the spouse's employment/income is not being considered for loan qualifying purposes, must the lender submit a credit report?�
�



Answer:�
When the income of the spouse, veteran or any coapplicant is considered and needed to qualify for a loan, a credit report is required.  A nonworking spouse may acquire title along with the veteran without being obligated to repay the mortgage.  A working spouse, whose income is not being used to qualify for the loan, may also acquire title with the veteran but will not be required to sign the Mortgage Note or Deed of Trust.  A credit report is not required on the spouse in these instances.





In community property states information such as credit, income, employment, assets, or liabilities may be requested on the spouse and considered in the same manner as that for the veteran applicant.





The Equal Credit Opportunity Act (ECOA) forbids discriminatory practices in lending on the basis of sex, age, color, religion, etc.  As ECOA applies to all aspects of the credit transaction, including:  information gathering; credit investigation; credit terms; and credit denial; it is the lender's responsibility to comply with ECOA provisions when originating mortgage loans.  While VA loan underwriting personnel must have a basic understanding of ECOA and other regulatory compliance issues, the ultimate responsibility remains with lenders.�
�
 


Question:�
When is it appropriate to approve a loan application for a veteran based on employment of a "trailing spouse?�
�



Answer:�
Such circumstances must be considered on a case by case basis, and would depend on the nature of the employment involved.  For example, if the spouse is a registered nurse, it is very likely that the lender can obtain verification that the spouse can readily obtain employment at a specific rate of pay in that field upon arrival in the area.  In such a case, it may be acceptable to count the income for qualification purposes.  On the other hand, positions in other lines of work may not be so readily available in the new locale.  It is NOT generally sufficient for the lender to simply obtain a statement that the spouse will obtain employment upon arrival in the area.  It would be necessary to provide verification that a specific employer has a job for the spouse as of a specific date, at a specific pay rate.�
�
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Appendix A - Questions and Answers, Continued





 Question:�
When is it appropriate to approve a loan application for a veteran based on future employment (with or without an employment contract)?�
�



Answer:�
Such circumstances must be considered on a case-by-case basis, and depend on the nature of the employment involved, the prior training or experience the veteran has, the underwriter's knowledge of the local economy and the type of documentation the lender obtains.�
�
 


Question:�
How should "income" from Foster Care be treated in a loan analysis?�
�



Answer:�
Generally, foster care payments are intended solely for the payment of the child's living expenses and a "profit" is not considered likely for payment of other living expenses.  As such, its use should usually be limited to offsetting the number of Foster Children included in the household when comparing the residual on line #44 of the loan analysis against the guideline.  However, we cannot rule out the possibility that such income could be documented for greater consideration in some cases--strictly on a case-by-case basis.�
�



Question:�
How should the underwriter treat debts that are





�SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h�	By divorce decree, the responsibility of the ex-spouse?


�SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h�	Co-signed by the veteran, i.e., children with their own income?�
�



Answer:�
Debts for which a veteran has no legal responsibility can be disregarded.  Therefore, the question is:  does the divorce decree operate under State law to relieve the veteran of further legal responsibility for the debt?  Regional Counsel will provide the answer to this question.  Co-signed debts can be disregarded if the documentation clearly shows that the other person has been making the payments satisfactorily over a period of time.  It is not enough to just show that the veteran is not the primary borrower, since co-signing created an obligation for the veteran.�
�
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Appendix A - Questions and Answers, Continued


 


Question:�
When both borrower and coborrower are veterans, but only one's entitlement is being used on the loan, are two debt checks (VA Form 26-8937, Verification of VA Benefit-Related Indebtedness, or alternative method) required?�
�



Answer:�
Yes.  VA Form 26-8937 was developed for the purpose of checking for outstanding VA-related debts on any veteran who is an applicant for a VA home loan.�
�
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